Programează-te la doctor

iconphoneheader

022-600-903

Alergie alimentară

Alergie alimentara

Alergiile alimentare sunt reacțiile alergice severe la oricare dintre componentele alimentare  sau băuturi. Cele mai frecvente alergii alimentare sunt observate la copii, dar la virsta de 5 ani acestea  de obicei inceteaza. Alergiile alimentare la adulți sunt întîlnite mai rar și, de obicei, se manifestă simultan cu febra fanului.

Cauze

Cauza alergiei alimentare este intoleranța la orice produs alimentar:

  • ouă, lapte, porumb, arahide, soia - determină în majoritatea cazurilor reacții alergice la copii;
  • arahide, nuci , fructe de mare, carne de pasăre – cauzează reacții alergice la adolescenți și adulți.
    Boala poate fi moștenită.

Simptomele alergiei alimentare

Simptomele specifice în alergii alimentare sunt:

  • curge nasul;
  • dificultăți de respirație, senzație de sufocare;
  • greață, vărsături;
  • erupții cutanate, însoțite de mâncărime intensă;
  • dureri de stomac;
  • lacrimarea ochilor;
  • mâncărime, roșeață a ochilor;
  • angioedem;
  • diaree;
  • scăderea tensiunii arteriale.

Diagnosticul

Pentru a determina alergenul și cum să se trateze alergiile alimentare, medicul  alergolog efectueaza o serie de studii:

  • hemoleucograma completă;
  • biochimia sângelui;
  • teste de alergie a pielii;
  •  teste provocatoare.
    Pentru diagnosticul suplimentar de alergii alimentare sunt, de asemenea, numiți:
  •  Analiza de fecale;
  •  ultrasunete de cavitatea abdominală;
  • examene endoscopice.

Tratamentul alergiilor alimentare

Pentru tratamentul alergiilor alimentare sunt atribuite:

  • antihistaminice;
  • imunoterapie.
    În unele cazuri, poate fi necesară administrarea de epinefrină.

Dieta

Pacienții cu alergii alimentare ar trebui să urmeze un regim alimentar bine determinat. Acesta ar trebui să limiteze consumul de:

 zahăr;

  • miere;
  • bomboane de ciocolată;
  • produse de patiserie.
    Din dieta complet se exclude:
  • produse de patiserie pe bază de drojdie;
  • alimente suplimentat cu coloranți și aditivi alimentari;
  • sărat, afumat, marinat;
  • ficat, rinichi, creier;
  • produsele alimentare conservate;
  • cacao, ciocolată;
  • băuturi alcoolice.

Pericol

Alergiile alimentare timpurii(grave) pot duce la complicații grave:

  • pierderea conștienței;
  • urticarie;
  • dermatită atopică;
  • șoc anafilactic.
    Dacă pacientul are astmă, există un risc crescut de deces.

Grupa de risc

Grupul de risc sunt:

  • persoanele cu predispoziție ereditară;
  • persoanele cu astmă;
  • persoanele cu dermatită atopică;
  • lucrătorii din domeniul prelucării produselor alimentare.

Profilaxia

Pentru a preveni boala, pacienții sunt sfătuiți:

  • Să elimine complet produsele dubioase din dietă;
  • sa respecte strict dieta hipoalergenică;
  • în cafenele și restaurante să specifice, din ce este preparată mâncarea.
Cornogolub Lidia
Cornogolub Lidia
Alergolog
Experiența 34 ani
28 comentarii
6.94 Rating
Prețul consultației - 350 lei

Chișinău, str. Puskin, 47/1