Programează-te la doctor

iconphoneheader

022-600-903

Hepatita E

Hepatita E – o boală virală a ficatului infectată prin mecanismul fecal-oral, predispuse la răspândirea epidemiei și care sunt de tip benigne. Anual în lume există aproximativ 20 de milioane de cazuri infectate cu hepatita E.

Cauzele 

Boala apare din cauza infecției organismului de virusul hepatitei E prin cale fecală-orală.

Cauzele virusului hepatitei E sunt următoarele: 

  • consumul produselor murdare, apei murdare;
  • utilizarea veselei în comun, accesoriilor de baie, lenjeriei împreună cu o persoană infectată;
  • infectare prin tranfuzie de sânge;
  • transmiterea fetală a virusului de la mamă la copil.

Simptomele hepatitei E 

Simptomele caracteristice pentru hepatita E sunt analogice cu cele pentru hepatita A și se manifestă în felul următor: 

  • ridicarea febrei pe o perioadă îndelungată (până la 10 zile)
  • greață, vomă;
  • stare generală de rău;
  • urina de culoare închisă;
  • îngălbenirea ochilor, frâul limbii, pielii;
  • vânătăi pe stratul exterior al pielii;
  • decolarea fecalei;
  • scăderea tensiunii arteriale.

Dacă ați depistat simptome similare, consultați imediat un medic. Este cu mult mai ușor să previi boala, decât să tratezi consecințele acestuia.

Diagnosticare 

Diagnosticul hepatitei E este efectuat de medicul-hepatolog, în care indică:

  • fibroscanare a ficatului;
  • radiografie a cavității abdominale;
  • diagnosticare-PCR;
  • analiză imunosorbent;
  • analiză biochimică a sângelui;
  • analiză de urină;
  • analiză biochimică a ficatului.

Tratamentul hepatitei E 

Tratamentul necesar pentru hepatita E include: 

  • soluții de dezintoxicare;
  • soluții de glucoză și vitamine;
  • imunomodulatoare;
  • medicamente antispastice;
  • hepatoprotectoare (medicamente care protejează celulele hepatice);
  • preparate colagoge.

Dieta 

În timpul tratamentului, pacienților se recomandă dieta Nr5, care se exclude produsele:

  • pîine
  • carne grasă, bulion de pește
  • carne, pește, păsări grase
  • ouă fierte
  • măcriș, ceapă, spanac;
  • ridiche;
  • carne conservată, mărinate;
  • soiuri acre de fructe și pomușoare;
  • înghețată, ciocolată;
  • hrean, piper, muștar;
  • cacao, cafea tare;
  • băuturi carbogazoase;
  • băuturi alcoolice.

Se recomandă aderarea la o dietă cu lapte.

Pericol

Dacă nu tratați în timp util hepatita E, aceasta poate duce la complicații periculoase:

  • ciroză hepatică;
  • insuficiență hepatică renală;
  • scăderea în coagularea sângelui;
  • sângerare a organelor interne;
  • tulburări de activitate cerebrală;
  • cancer la ficat.

Riscul ridicat a decesului bolnavului.

Prevenirea

Pentru prevenirea bolii se recomandă:

  • vaccinare;
  • examinare preventivă la medicul-hepatolog;
  • spălarea bine a produselor înainte de mâncare, fierberea apei din robinet;
  • menținerea igienei personale.
Ianoș Adam
Ianoș Adam
Endoscopist, Gastroenterolog
Experiența 23 ani
215 comentarii
8.58 Rating
Prețul consultației - 300 lei

Chișinău, bvd. Moscova, 16
Chiriac Tatiana
Chiriac Tatiana
Hepatolog, Infecționist
Experiența 33 ani
27 comentarii
7.57 Rating
Prețul consultației - 300 lei

Chișinău, str. Constantin Vîrnav, 8
Tofan-Scutaru Liudmila
Tofan-Scutaru Liudmila
Gastroenterolog, Hepatolog, Internist
Experiența 30 ani
143 comentarii
8.67 Rating
Prețul consultației - 440 lei

Chișinău, str. Puskin, 47/1
Sapaniuc Alla
Sapaniuc Alla
Gastroenterolog
Experiența 23 ani
12 comentarii
6.76 Rating
Prețul consultației - 250 lei

Chișinău, str. Igor Vieru, 15
Axînte Angela
Axînte Angela
Internist, Gastroenterolog
Experiența 24 ani
45 comentarii
7.36 Rating
Prețul consultației - 350 lei

Chișinău, str. Puskin, 47/1
Jalba Igor
Jalba Igor
Gastroenterolog, Medic de familie
Experiența 18 ani
66 comentarii
6.80 Rating
Prețul consultației - 250 lei

Chișinău, str. Burebista, 80, et.3
Tretiacova Svetlana
Tretiacova Svetlana
Infecționist, Hepatolog
Experiența 29 ani
81 comentarii
7.10 Rating
Prețul consultației - 250 lei

Chişinău, bd. Ştefan cel Mare, 163