Programează-te la doctor

iconphoneheader

022-600-903

Biblioteca medicalăDermatologie → Urticarie în timpul sarcinii

Urticarie în timpul sarcinii

Urticarie - este considerată o boală complexă, deoarece este dificil de a o diagnostica şi trata. Primul simptom – erupţii cutanate, asemănător cu efectele a înţepăturii de urzică. Urticariile pot avea diverse cauze. Deosebit de periculos este apariţia acestei boli la femeile însărcinate. 

Urticarie în timpul sarcinii 

urticacee

Femeile însărcinate suferă de urticarie foarte des. Acest lucru se datorează schimbărilor hormonale, scăderea imunităţii. În timpul sarcinii, creşte nivelul de estrogen, ceea ce poate fi un impuls pentru dezvoltarea bolii.

Simptomele urticariei:

  • Erupţii caracteristice (blistere)
  • Mâncărime, însoţite de zgârâeturi
  • Insomnie şi iritabilitate

Urticaria nu afectează în mod direct pruncul, dar  face ca femeia  să fie nervoasă. În plus pot apărea complicaţii sau formă cronică. 

Cauzele urticariei la femei însărcinate  

Cauzele urticariei sunt la femei însărcinate aceleaşi ca şi la altor pacienţi. Cel mai adesea, apare o formă alergică când alergenii sunt alimentele, produsele chimice, otrava din înţepăturile de insecte.

De asemenea, urticarie poate fi cauzată de:

  • Patologii ale ficatului
  • Inflamaţie autoimună (desprindere propriul ţesut)
  • Prezenţa paraziţilor (viermi, giardioza)
  • Boli endocrine
  • Boli de sex feminin
  • Alte boli interne

Dacă observaţi orice simptom a urticariei trebuie imediat să consultaţi venero-dermatologul sau alergologul. După confirmarea diagnosticului ar putea avea nevoie de consultația altor specialişti. 

Tratamentul  urticariei în timpul sarcinii 

Tratamentul urticariei la femei însărcinate este complicată, deoarece este interzis utilizarea multor medicamente. O atenţie specială necesită şi diagnosticul, deoarece simptome de urticarie sunt similare cu alte boli, cum ar fi dermatita gravidă.

Pentru a prescrie un tratament corect şi a determina cauza exactă, dermatologul trimite pacientul spre  examinare. Mai întâi de toate este necesar de a efectua  analize de sânge (generală, biochimie, prezenţa unor boli cu transmitere sexuală), analiza de urină, frotiu de pe mucoase, teste hormonale, analize fecale pentru a detecta paraziţii.

Odată ce diagnosticul este determinat, se prescrie tratamentul. Medicamente puternice sunt folosite doar atunci când există o ameninţare semnificativă pentru viaţa mamei. În primul rând medicul recomandă o dietă echilibrată pentru măsuri de prevenire. De asemenea, trebuie să renunţaţi la cosmetică, obiceiuri dăunătoare, a evita contactul cu orice produse chimice.