Programează-te la doctor

iconphoneheader

022-600-903

Biblioteca medicalăChirurgie plastică → Când trebuie de făcut o consultație la medicul chirurg plastician

Când trebuie de făcut o consultație la medicul chirurg plastician

crirurgie plastica

Chirurgie plastică – o ramură a chirurgiei, care se ocupă cu eliminarea defectelor vizibile ale organelor sau ţesuturi ale organismului uman. Intervenţii chirurgicale plastice sunt utilizate pe scară largă pentru corectarea defectelor înnăscute (de exemplu, eliminarea petelor mari pigmentate) sau defecte estetice, dobândite ca urmare a unor traume, arsuri, etc.

Caracteristic pentru un chirurg plastician este  faptul că, în cele mai multe cazuri, aceasta nu este legat de tratamentul, dar pentru a schimba aspectul exterior oricărui organ al pacientului. Uneori această schimbare este necesară pentru un motiv evident (de exemplu, corectarea buzei de iepure, care afectează calitatea vorbirii), şi, câteodată, se face numai la cererea pacientului, şi nu este asociat cu corectarea defectelor. 

În ce cazuri este necesar să ne adresăm la un chirurg plastician

  • Defecte din naştere, care afectează procesele fiziologice şi nu sunt supuse la eliminarea metodelor non-chirurgicale (îndoirea septului nazal, deformarea mandibulei şi altele)
  • Schimbarea formei normale în urma unei operaţiuni medicale ( îndepărtarea sânului de cancer, deformarea labiilor după o naştere dificilă şi altele)
  • Defecte,care afectează sănătatea psihică a omului şi generează un complex de dezvoltare întârziată (deformarea facială, cicatrice, urme de arsuri şi traume). 

Alte cazuri necesare, care trebuie să ne adresăm la medicul chirurg plastic

În orice caz puteţi consulta un specialist, dacă sunteţi îngrijoraţi de orice deformare al corpului sau defecte de aspect:

  • Riduri adînci, metode non-chirurgicale inevitabile
  • Chelie
  • Sâni lăsaţi, muşchii braţului, feselor
  • Acumularea grăsimii corporale, care nu se poate corecta cu exerciţii fizice, masaj sau dietă
  • Necesitatea de a mări sau micşora nivelul sînilor sau fesele
  • Dorinţa de a modifica dimensiunea şi forma organelor faciale – gura, nas, pometi

Vă rugăm să reţineţi că atunci cînd decideţi să vă adresaţi la medic chirurg plastician  trebuie să cîntăriţi cu atenţie toate argumentele “pro şi contra”, deoarece  orice intervenţie chirurgicală plasticiană ar putea duce la rezultate neaşteptate. 

Cînd să mergi cu copilul la un medic chirurg plastic

Aduceţi copilul la un chirurg plastic în cazul în care se depistează:

  • Defecte din naştere,care nu se tratează cu vîrsta – „buza de iepure”, deformarea mandibulei, urechile lungi, semne extinse din naştere şi altele
  • Deformări dobîndite şi defecte – cicatrici mari, deformarea organelor

Nu duceţi copilul la un chirurg plastic din cauza capriciilor obişnuite, care este caracteristic perioadei de trecere a vîrstei şi, de exemplu, dorinţa de a schimba forma nasului, buzelor, ochilor. Orice intervenţie chirurgicală – aceasta este o traumă asupra organismului, de aceea trebuie să fie effectuate doar în cazuri de urgenţă.