Programează-te la doctor

iconphoneheader

022-600-903

Biblioteca medicalăAlergologie → Ce tratează medicul alergolog

Ce tratează medicul alergolog

Alergologia – este o ramură a medicinei, care studiază boli alergice, reacţii alergice, cauzele acestora, procesul de dezvoltare şi manifestare, precum şi metodele de diagnostic, tratament şi profilaxie. Alergolog-imunolog – medicul care se ocupă cu diagnosticarea, tratamentul şi profilaxia acestor patologii. 

Ce tratează un medic alergolog

În competenţa medicului alergolog-imunolog intră boli şi reacţii alergice, care se manifestă în cele mai diverse simptome, de la înroşirea ochilor până la umflarea organelor interne. Prin urmare toate acestea simptome sunt similare – hipersensibilitatea organismului la substanţe din mediul înconjurător în mod normal trebuie să fie inofensive şi în condiţii de siguranţă. Aceste substanţe – alergeni – sistemul imunitar a organismului percepe acest simptom ca străin şi periculos, declasând reacţie de respingere. Anumite celule ale corpului secretă substanţe speciale - histamine, care afectează receptorii histaminei și provoacă o reacție imediată și puternică. O data lansat mecanismul de reacţie, organismul tinde să funcţioneze din nou sub influenţa oricărui stimul. De aceea persoane alergice se expun foarte des la alergie multicomponentă. Adică organismul prezintă o reacţie patologică la o serie de origine şi structură de alergeni similare (de exemplu, polen de diferite plante sau chimice de uz casnic), iar în unele cazuri – cu totul la alţi alergeni (de exemplu, la produse alimentare şi păr de animale). 

Ce tipuri de boli tratează un medic alergolog 
alergie

Un medic alergolog face diagnostic, tratament şi profilaxie la următoarelor boli:

  • Conjunctivita alergică (inflamaţia conjunctivei ochiului).
  • Rinita alergică (inflamația mucoasei nazale pe baza unei reacții alergice).
  • Rinoconjunctivita alergică sezonieră (un alt nume – boala polen sau febra fânului), manifestată în inflamarea membranelor mucoase ale ochilor si nasului, uneori însoțite de dermatită și reacție nervoasă;
  • Urticarie acută şi cronică (iritarea pielii cu apariția de blistere plate).
  • Astmul bronşic.
  • Dermatita atopică (de multe ori din cauze genetice).
  • Edem angioneurotic a pielii şi membranelor mucoase – Edemul Quincke.
  • Dermatita de contact alergică – dermatita care se dezvoltă pe piele în contact cu alergenul.
  • Reacţie alergică la medicamente.
  • Reacţie alergică la anumite produse alimentare (alergie alimentară).
  • Reacţie alergică la înţepături de insecte (alergeni de insecte).

Deoarece reacţia alergică a organismului la o varietate de substanţe este inadecvată, tratamentul se efectuează în două moduri:

Prima metodă – simptomatic, adică întrerupe legătura dintre histamină şi histamina receptor. Se efectuează prin administrarea medicamentului împotriva alergiei (antihistaminice) și ajută numai în timpul tratamentului. În plus, efectul acestui tratament poate prevedea diferite şi multiple alergeni.

Cea de a doua metodă – patogenică, atunci când este administrat pacientului un extract de alergen, ca să calmeze sensibilitatea la ea. Este nevoie de o abordare atentă şi un diagnostic corect, dar care reduce necesitatea de a primi antihistaminice.