Programează-te la doctor

iconphoneheader

022-600-903

Biblioteca medicalăAlergologie → Când trebuie de făcut o consultație la medicul alergolog

Când trebuie de făcut o consultație la medicul alergolog

Alergolog – medic specialist calificat în diagnosticul, tratamentul şi prevenirea bolilor alergice. El depistează simptomele în manifestarea reacţiilor alergice şi ajută să stabilească factori reali, la care organismul reacţionează în contact cu substanţele  mediului înconjurător.

Adesea, simptomele bolilor alergice sunt confundate cu alte boli – bolile pielei, ale tractului gastro-intestinal, ale ochilor etc. Prin urmare, se pune întrebarea: în ce cazuri ne adresăm la un medicul alergolog?

La medicul alergolog mergem :
alergie

  • Simptomele sunt cauzate de apariţia unor substanţe noi;
  • Se apropie sezonul alergiei, anotimpuri însoţite anterior de simptome alergice;
  • În caz că boala nu poate fi  tratată într-un timp îndelungat de alţi specialişti şi are un motiv inexplicabil. Acestea pot fi nu doar simptome clasice ale alergiei: rinită alergică, orice tip de iritaţie ale mucoaselor (ochi, cavitatea bucală, organe genitale). În cazul simptomelor alergice se include : mâncărimi ale pielii, erupţii cutanate, roşeață şi umflarea pielii, senzație de sufocare (unul dintre simptomele cele mai deranjante), dureri de cap, indigestie frecventă şi fără motiv, senzaţie regulată a stării generală proastă. 

Lista bolilor pentru care este necesar de a merge la un alergolog:      

  • Astmul alergic. Simptomele bolii sunt: tusa, dispnea, insuficiența respiratorie.
  • Rinită alergică. Primele simptome se aseamănă iniţial cu rinita infecţioasă: congestie nazală, strănut, mâncărimi ale mucoasei nazale, eliminări lichide.
  • Conjunctivită alergică – înroşirea ochilor, lăcrimare, umflare şi mâncărime a pleoapelor.
  • Urticarie alergică – mâncărime şi erupţii cutanate sub formă de blistere.
  • Angioedem - apariția de inflamare excesivă a pielii și mucoaselor, mai ales pe faţă, în cavitatea bucală, laringe. În cazul în care este însoțit de o schimbare a culorii tenului, este periculos pentru viaţă.
  • Dermatita atopică - mâncărimi ale pielii, uneori însoțită de o erupție cutanată, localizată în principal pe scalp, faldurile brațelor şi picioarelor, pe antebrațe și încheieturi. În caz de agravare a simptomelor, poate provoca inflamaţii.
  • Dermatita de contact - mâncărimi ale pielii și erupții cutanate  în  contact direct cu alergeni;
  • Anafilaxie - vedere tulbure sau pierderea cunoștinței, scăderea tensiunii arteriale, astm, posibil - stopul respirator. Este nevoie de asistență medicală de urgență.

De asemenea, în caz că  simptomele alergice de sezon apar mai mult decât o dată, consultați un medic alergolog până la agravare. Măsurile de profilaxie în acest caz,  fac sezonul alergic să treacă mai ușor.